SI TI MIRËPRESIM PRAP ISH- PUNONJËSIT

SI TI MIRËPRESIM PRAP ISH- PUNONJËSIT

Në fillim të vitit të kaluar, shkencëtari i të dhënave Chad Stripling vendosi se ishte gati për një ndryshim.

Që nga fundi i vitit 2018, ai kishte mbajtur role shpërblyese në dy shitës të mëdhenj kombëtarë, por mendimet për kulturën e ish-punëdhënësit të tij vazhduan të tërhiqeshin në fund të mendjes së tij.

Kështu, tre vjet e gjysmë pas largimit, ai u kthye në 84.51°, një kompani e shkencës dhe njohurive të të dhënave me bazë në Cincinnati, në pronësi të zinxhirit të supermarketeve Kroger.

“Kultura në 84.51° është shumë unike,” thotë Stripling. “Punonjësit janë jashtëzakonisht bashkëpunues dhe pasioni që ata kanë për të mësuarit dhe zhvillimin e vazhdueshëm ndihmon në nxitjen e inovacionit dhe mundësive për avancim në karrierë. Dhe investimet e Kroger dhe 84.51° në të dhëna, teknologji dhe shkencë janë të pakrahasueshme në përvojën time.”

Stripling, i cili kishte punuar si shkencëtar i të dhënave në 84,51° nga 2015 deri në 2018, u hodh nga shansi për të aplikuar kur pa një postim pune për një post drejtor të shkencës së të dhënave dhe analitikës cloud, një pozicion që ai mendonte se përputhej me grupin e tij të aftësive dhe aspiratat e karrierës. . Në shkurt 2022, ai iu bashkua organizatës në pozicionin e ri.

Stripling është pjesë e një lëvizjeje në rritje të punonjësve të bumerang-ut – punëtorë që largohen nga një kompani vetëm për t’u kthyer në rrugë. Sigurisht, ky nuk është një fenomen i ri, por punonjësit e bumerang-ut po shijojnë diçka të rilindjes. Një raport global i Visier Insights i vitit 2023 zbuloi se pothuajse 30 për qind e punësimeve të jashtme midis 2020 dhe fillimit të 2022 ishin në të vërtetë të ripunësuar.

Pjesa më e madhe e këtij aktiviteti bumerang të fundit është në përgjigje të ndryshimeve sizmike që solli pandemia në botën e punës dhe jetës në përgjithësi. Shumë njerëz e kanë rivlerësuar jetën e tyre të punës vitet e fundit, me disa që kanë vendosur të kërkojnë më shumë fleksibilitet, paga më të mira ose industri të reja. Të tjerë lanë punët e tyre për shkak të vështirësive për kujdesin e fëmijëve ose djegies. Midis prillit dhe gushtit të vitit 2021, pati 20 milionë dorëheqje.

Megjithatë, hulumtimet tregojnë se shumë prej atyre që u larguan vullnetarisht nga puna tani pendohen. Një studim i vitit 2022 në Mbretërinë e Bashkuar me 4000 punonjës në gjashtë vende zbuloi se 43 për qind e njerëzve që e lanë punën gjatë pandemisë thonë se ishin më mirë në punët e tyre të vjetra.

Ky realitet paraqet një mundësi për departamentet e BNj që të rrisin përpjekjet e tyre për ripunësim. Rikthimi i një ish-punonjësi mund të jetë një fitore e favorshme për punëdhënësit dhe punonjësit, në kushtet e duhura.

“Këta punonjës të rikthyer mund të kenë aftësi, njohuri dhe ekspertizë të reja për të ndarë ato që kanë fituar gjatë kohës së tyre larg”, thotë Sandra Moran, shefe e përvojës së klientit dhe oficeres marketingu në Livonia, WorkForce Software me bazë në Mich., një kompani zgjidhjesh menaxhimi me 630 punonjës. . “Shumë punonjës të ripunësuar përjetojnë gjithashtu një ndjenjë besnikërie dhe mirënjohjeje që mund të ndikojë pozitivisht në kompani dhe anëtarë të tjerë të ekipit.”

Kush po kthehet? 

Punëtorët e të gjitha llojeve dhe vijave mund të bëhen punonjës bumerang, por hulumtimet e fundit japin një pamje se kush ka më shumë gjasa të kthehet në vendin e tyre të mëparshëm të punës dhe si. Në mënyrë tipike, punonjësit e bumerang-ut joshen nga pozicione të rangut më të lartë me paga më të mira se ato që merrnin më parë. Hulumtimi i Visier, i cili analizoi të dhënat e 15 milionë punonjësve në 15,000 kompani në mbarë botën, tregon se 44 për qind e punonjësve të bumerang kthehen si menaxherë, krahasuar me 26 për qind që kthehen si kontribues individualë. Punonjësit e Boomerang-ut gjithashtu fitojnë mesatarisht 25 për qind më shumë paga kur kthehen.

Pika e ëmbël për t’u kthyer një ish-punonjës është pasi ata kanë qenë larg për 13 muaj. Pas 16 muajsh, gjasat që një punonjës të kthehet fillon të bjerë. Më shumë se një e katërta e atyre që kthehen janë punonjës me performancë të lartë, siç përcaktohet nga vlerësimet e tyre të performancës.

 Arsyet e zakonshme që punonjësit kthehen, sondazhi i UKG zbuloi, janë se puna e re nuk i përmbushi pritshmëritë e tyre; u mungojnë ish-bashkëpunëtorët, kultura e vendit të punës ose klientët; ose ata kanë aftësinë të kthehen në një punë të nivelit më të lartë me pagë më të madhe. Çuditërisht, 1 në 5 punëtorë që lanë punën e tyre pas pandemisë, në fakt morën një ulje page në rolin e tyre të ri.

“Shumë punonjës zbulojnë se ishin më të lumtur ose më të përmbushur në ish-skuadrën e tyre. Ose në disa raste, vendimet mund të ushqehen nga përfitime, të tilla si aranzhimet fleksibël të punës, koha e udhëtimit dhe mundësitë e avancimit, “thotë Jeffrey Oliver, SHRM-CP, kreu i njerëzve për Long Beach, me bazë në Kaliforni, myPlace Health, një kujdes i integruar. organizimi i dërgesave për të rriturit e moshuar.

Punonjësit e Boomerang-ut gjithashtu priren të mbajnë lidhje me vendin e tyre të punës së kaluar përmes kontaktit me ish-bashkëpunëtorët ose shefat, ose si një anëtar i rrjetit të ish-studentëve të organizatës.

Ky ishte rasti me Tori Rochlen, SHRM-CP, e cila në prill u kthye në SkillCycle, një kompani e teknologjisë arsimore me bazë në Nju Jork me 26 punonjës në distancë, për t’u bërë drejtoreshë e suksesit dhe aftësimit të të mësuarit. Rochlen ishte larguar nga kompania në maj 2022 për të fituar certifikimin e saj të stërvitjes.

“Kompania e mbështeti plotësisht vendimin tim për të ndërprerë punën me kohë të plotë në mënyrë që të ndiqja një pasion, që do të thoshte të çoja më tej arsimimin tim,” thotë Rochlen. “Ata sponsorizuan financiarisht kursin tim të arsimit/certifikimit dhe sponsorizuan seanca stërvitore për të më ndihmuar në udhëtimin tim. Kjo ishte më shumë nga sa mund ta kisha pritur ndonjëherë.”

Ndërsa Rochlen iu afrua fitimit të certifikimit të saj, ajo kontaktoi me drejtuesit e kompanisë, duke përfshirë Rebecca Taylor, bashkëthemeluesen dhe shefin e klientëve të SkillCycle, për t’u bërë një trajner i pavarur për organizatën.

Sapo Rochlen u kthye në grup, SkillCycle i kërkoi asaj të merrte përsipër një projekt afatshkurtër që “kishte nevojë në mënyrë specifike perspektivën e dikujt që kuptonte njësoj stërvitjen dhe HR”, thotë Taylor. Projekti afatshkurtër evoluoi në një rol me kohë të plotë, dhe duke pasur parasysh që Rochlen ishte tashmë i njohur me biznesin e SkillCycle dhe kishte aftësitë e duhura, kishte kuptim t’i ofronte asaj punën, thotë Taylor.

Për Rochlen-in, largimi i përkohshëm nga puna me kohë të plotë i dha asaj “kohë të vlefshme për të reflektuar dhe eksploruar hapat e mi të ardhshëm profesional dhe atë që doja nga një mundësi punësimi”, thotë ajo. “Kjo më ndihmoi të jem vërtet i qartë me qëllimet e mia.”

Të mirat dhe të këqijat

Identifikimi i avantazhit të rimarrjes në punë të një punonjësi me performancë të lartë që u largua me kushte të mira nuk është i vështirë. Punonjësit e Boomerang-ut kanë një hap përpara në punësime të reja në shumë mënyra. Edhe nëse ata janë duke marrë përsipër një rol të ri, ata tashmë i njohin proceset, teknologjitë dhe zhargonin e kompanisë, dhe kërkojnë “më pak kohë dhe trajnim për të arritur produktivitetin e plotë”, thotë Oliver.

Punonjësit e Boomerang-ut gjithashtu e njohin tashmë kulturën e organizatës, diçka që mund të jetë veçanërisht kritike për startup-et si SkillCycle, ku ndryshimi është konstant dhe mund të jetë sfidues për “punonjësit që nuk e dinë se çfarë po hyjnë ose si do të reagojnë ndaj këtij lloji. të mjedisit”, thotë Taylor.

Ripunësimi i një ish-punonjësi është gjithashtu më pak i kushtueshëm dhe mund të rezultojë në rezultate më të mira. Studiuesit e Universitetit Cornell në vitin 2020 zbuluan se punonjësit e bumerang-ut shpesh i tejkalojnë punësimet e reja. Kjo është veçanërisht e vërtetë për organizatat ku njohuritë institucionale dhe bashkëpunimi ndër-departamental janë të nevojshme për sukses

Burimi: https://www.shrm.org/hr-today/news/hr-magazine/fall-2023/Pages/welcome-back-former-employees.aspx